weteranem może nie jestem, ale myśle że co nieco mogę pomóc a inni najwyżej mnie poprawią
a więc :
1.) z tego co wyczytałem klienta gry można ściągnąć na chwile przed ruszeniem serwera i tak naprawdę oryginał fallouta nie jest potrzebny, chociaż wiadomo fajniej być uczciwym xD potrzebny ci plik Master.dat oraz Critter.dat
2.) również z informacji pokój można załatwić sobie przystępując do jednej z 4 frakcji, póki go nie dostaniemy powinno się uważać

3.) co do programu to tak, jest ale AoP ma zupełnie inaczej wyglądający rozwój postaci niż jego poprzednicy (tj. 2238, fonline 2 czy reloaded) tutaj przynajmniej na początek wygląda na to że rodzaje broni są zbalansowane więc to zależy od ciebie. z innych serwerów wiem że First Aid jest przydatne
4.) na innych serwerach wiele osób robiło tak zwanego Craftera czyli oddzielną postać do robienia sprzętu, tutaj nie będzie to potrzebne, w wolnej chwili warto to rozwijać chociaż sprzęt można kupić od sprzedawców
5.) warto popatrzeć po innych wiki może jakieś porady się przydadzą, z drugiej strony to zupełnie inny serwer więc wszyscy jesteśmy świerzakami